Noord Deurningen

 

Noord Deurningen is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Dinkelland. t/m 2000 gemeente Denekamp.

 

Het dorp Noord Deurningen is destijds door de gemeente Denekamp en ook nu door de gemeente Dinkelland formeel niet erkend als 'woonplaats', wat inhoudt dat het geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisadministratie (BAG). Voor die instanties ligt Noord Deurningen 'in' Denekamp. Praktisch gezien is Noord Deurningen natuurlijk wel degelijk een dorp en daarmee een woonplaats.

Ons dorp heeft een lange geschiedenis. In 1337 was er al sprake van de buurtschap Nort-dorningen. Zoals je aan de huidige schrijfwijze kunt zien is de naam in de loop van de tijd enigszins veranderd. Van Nort-dorningen in 1337 naar Noertdoerningen in 1385. Rond het jaartal 1390 werd het dorp noortdoerunghe genoemd terwijl ook die naam een kleine 60 jaar later alweer sneuvelde voor het verbasterde Noertdorningen in 1448.

 

Je zou gezien de naamgeving verwachten dat Noord Deurningen ten noorden van het dorp Deurningen ligt. Maar Deurningen ligt toch een behoorlijk stuk naar het zuid-westen. Ten westen  van Oldenzaal en ten noorden van Hengelo.

 

Noord Deurningen ligt direct ten noorden van Denekamp, tussen Denekamp en de Duitse grens en grenst in het noorden aan de Duitse stad Nordhorn.

In 1840 had Noord Deurningen 138 huizen met 722 inwoners. Tegenwoordig heeft Noord Deurningen ongeveer 400 huizen met ruim 1000 inwoners.

 

Kulturhus De Mare is sinds 2009 het multifunctionele middelpunt van Noord Deurningen. Voorheen waren er naast de basisschool en de supermarkt verder geen voorzieningen en was men voor veel zaken op andere plaatsen aangewezen. Vaste huurder Kinderopvang Pardoes vormt samen met de Willibrordschool en sport- en culturele verenigingen het kloppend hart van het gebouw.

Binnen onder het zadeldak is op de begane grond de huisvesting van een 2-in-1 ontmoetingsruimte met audio en visuele installatie, bar, keuken, koelcel, een geweldige aansluitende gymzaal van 12 bij 24 meter, opbergruimtes en de kinderopvang Pardoes op de begaande grond. Boven zijn een aantal vergaderruimtes en een jeugdsoos met alle mogelijke te bedenken audio en visuele installaties. Prachtig transparant aan de basisschool aangebouwd. Met de kerk als directe en goede buur. Doordat deze accommodatie hier gerealiseerd is, heeft Noord-Deurningen een ontmoetingsruimte voor jong en oud welke iedere dag van de week in gebruik is en welke gedragen wordt door 100 enthousiaste vrijwilligers. Meer weten over de Mare? Klik hierboven op het tabblad ‘de Mare’

 

De stichting Energieneutraal Noord Deurningen (END) heeft de afgelopen jaren al veel voorzieningen getroffen om ons dorp geheel energie neutraal te maken. Hoe ze dat doen en welke plannen ze daarvoor hebben kun je vinden op hun eigen site. Je kunt daar komen door hierboven op het tabblad E.N.D. te klikken.

 

Aan de linkerkant van deze pagina vindt u een lijst van de verdere vereningen, stichtingen en organisaties binnen Noord Deurningen.

 

Bezienswaardigheden in en om Noord Deurningen zijn: 

- Sculptuur 'Der Bogen' aan de grens tussen Noord Deurningen en Frensdorferhaar (Nordhorn, Duitsland). Het kunstwerk overbrugt de grensbeek Rammelbeek en is bij de reconstructie van de grensovergang in 1996 geplaatst. Op de boog is zowel in het Nederlands als in het Duits de volgende tekst aangebracht: "De boog / Zichtbaar teken van wil tot begrip / in taal / in cultuur / in politiek / in economie / en van mens tot mens".

 

- De H. Jozefkerk dateert uit 1934. Noord Deurningen is echter pas een zelfstandige parochie geworden in 1964. Inmiddels is zij met omliggende dorpskerken gefuseerd tot de parochie Lumen Christi. De kerkdiensten van de H. Jozefkerk te Noord Deurningen zijn ook online te beluisteren.

 

- Klooster Noord Deurningen is een voormalige havezate en boerenerf. In die tijd heette het Het Lubberdink. Waarschijnlijk bestond dat al vanaf het begin van de 13e eeuw. Het is een klooster geworden toen de zusters Franciscanessen er kwamen wonen, het wordt daarom ook wel klooster Franciscanessen genoemd. Bij het klooster staat nog steeds een boerderij. Het klooster is in handen van de RK Sint Nicolaasstichting.

 

- Voormalig Douanekantoor aan de Nederlandse zijde van de grens. Tijdens de reconstructie van de grensovergang in 1996, waarbij de huisjes in de middenberm van de weg zijn verwijderd, is dit gebouw, tezamen met de Duitse tegenhanger op de achtergrond (zie foto), behouden gebleven.

 

- Klöpkeshoes Maria Cloese stond oorspronkelijk op erve Grashof te Noord Deurningen. Het bood onderdak aan een 'klopje', die het tot een huis des gebeds maakte. In 1954 is het herbouwd aan de Johanninksweg (t/o nr. 61) en enigszins gewijzigd door architect Morsink uit Oud Ootmarsum, om dienst te kunnen doen als Mariakapel. Nadere informatie over de 'klöpkes' vindt u in de kapel. Bij de kapel bevindt zich een klokkenstoel.

 

- Op het Koetsenerf bij de familie Oude Holtkamp staan zo’n 25 tot 30 antieke koetsen, rijtuigen en boerenkarren opgesteld. De oudste dateren van 1882.