Eigen museum voor Noord Deurninger wielerlegende Hennie Kuiper

Geplaatst op 25-10-2016, 10:11
Eigen museum voor Noord Deurninger wielerlegende Hennie Kuiper
Het nationale wielermuseum had twee jaar geleden in Oldenzaal moeten komen, maar de plannen bleken financieel onhaalbaar. Hennie Kuiper krijgt nu alsnog wel zijn eigen museum: in de ouderlijke boerderij in Noord Deurningen.

Het wordt een prachtige weergave van Kuipers loopbaan, met de fietsen waarop hij Olympisch kampioen (1972) en wereldkampioen (Yvoir 1974) werd als belangrijkste trofeeën. Je kunt met oude tv-beelden even terug naar de tijd van toen. Maar ook zelf op een speciale rollerband ervaren hoe het voelt om over de kasseien van Parijs-Roubaix te fietsen.

Allereerste fiets
Hennie Kuiper is duidelijk verguld met het kleine museum op de plek waar hij vroeger zelf speelde en zijn vader hielp met het melken van de koeien. De allereerste fiets, die hij ombouwde tot racefiets door het stuur door te zagen en er ‘beugels’ aan te maken, is ook te zien. De achterband is nu nog lek, maar dat is bij de opening volgend voorjaar verholpen. ,,Hier, voor de boerderij op de zandweg, heb ik daar veel op gereden.”

Shirts
De ware liefhebber kan zich verlekkeren aan alle shirts die Kuiper heeft bewaard omdat daaraan een speciale herinnering zit. Bij elk shirt komt waarschijnlijk een A-4 tje met uitleg. Er is een vitrine waarin prijzen worden uitgestald. „Ik moet alleen nog uitzoeken welke daarin komen”, aldus Kuiper. Er komen tien panelen met foto’s en tekst over Kuipers loopbaan.

Andere wielrennende Tukkers
De organisatie rond het museum overweegt tijdelijke exposities van andere Twentse wielrenners (Herman Snoeijink, Gerard Veldscholten, Rudie Kemna, Erwin Nijboer) onder te brengen. „En een wielercafé, waarbij we inspelen op successen van Twentenaren. Zoals nu Kirsten Wild”, aldus organisator Jan Goossink. Ook willen de uitbaters van het museum fiets- en mountainbikeroutes laten beginnen en eindigen bij het museum. Op het terrein van het museum komt douchegelegenheid.